Mikrofalówka jest poręcznym i uniwersalnym urządzeniem, ale nie zawsze jest niezbędna. Do czego w ogóle ona służy? Mikrofalówka jest małym urządzeniem kuchennym, które wykorzystuje promieniowanie do podgrzewania żywności.
Promieniowanie jest wytwarzane przez lampę elektronową zwaną magnetronem i powoduje, że cząsteczki wody w żywności wibrują i wytwarzają ciepło poprzez tarcie. Mikrofale wykorzystują również spolaryzowane fale z magnetronu do poruszania elektronów wokół żywności i wzbudzania ich, co powoduje tarcie i wydzielanie ciepła. Dzięki temu mikrofale gotują żywność szybko i wydajnie, ale należy wziąć pod uwagę znacznie więcej niż tylko to, jak szybko podgrzeją się resztki jedzenia.
Choć mikrofalówki są niewątpliwie wygodne, są też problematyczne. Są drogie – mikrofalówka wyniesie Cię co najmniej 200zł. I to nie wspominając o kosztach energii elektrycznej, którą będzie zużywać przez lata. Najważniejsze jest jednak to, że mikrofalówki są często niepotrzebne, a nawet szkodliwe dla naszego zdrowia.
-Kiedy odgrzewasz jedzenie w mikrofalówce, nie zachowujesz tyle wartości odżywczych, co podczas odgrzewania jedzenia na kuchence lub w piekarniku.
-Promieniowanie mikrofalowe zostało powiązane z rakiem u zwierząt laboratoryjnych.
-Mikrofale mogą powodować wypłukiwanie składników odżywczych z jedzenia, więc jest ono nie tylko mniej odżywcze niż tradycyjnie przygotowywane, ale może być nawet niezdrowe dla Ciebie.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie https://rockethome.pl/ .